Waarom eten paarden zand?

Vaak krijgen paarden zand binnen met het hooi of het gras dat ze eten, maar sommige paarden eten het echt met happen tegelijk. Soms is dat een jeugdige ondeugd, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Als je paard graag zand eet, is het goed om naar de mogelijke oorzaken te kijken.

Oorzaak 1: mineralentekort
Sommige paarden eten zand om een bepaald mineraal aan te vullen. Bijvoorbeeld ijzer. Je ziet ze dan vaak graven of likken aan een bepaalde kleur grond. Als je paard dit doet is het een goed idee om een liksteen op te hangen. Misschien moet je verschillende soorten likstenen proberen voordat het zand eten stopt. Als je paard zand blijft eten kun je aan de dierenarts een bloedtest vragen. Het bloed van je paard wordt dan onderzocht op een mineralentekort.

Oorzaak 2: maagproblemen
Een andere oorzaak voor het eten van zand is pijn in de maag. Veel paarden hebben last van maagzweren of maagerosie. Dat laatste betekent dat het slijmvlies van de maag dunner is dan zou moeten. Het bijtende maagzuur komt dan bij de maagwand en dat doet zeer. Om de pijn te bestrijden eten paarden dan vaak zand. Maagproblemen ontstaan door stress of doordat paarden niet vaak genoeg kunnen eten. Paarden kunnen niet lang zonder ruwvoer. Ze maken constant maagsappen aan, ook als de maag leeg is. Je dierenarts kan met een maagsonde zien of er maagzweren zijn. Voor maagerosie zijn verschillende medicijnen beschikbaar.

Oorzaak 3: Aangeleerd gedrag
Als je paard geen mineralentekort heeft en ook geen maagproblemen dan kan het zand eten aangeleerd gedrag zijn. Misschien heeft het dier zich verveeld in de paddock. Of het heeft vroeger wél een maagprobleem of mineralentekort gehad en is daarom zand gaan eten. Eenmaal aangeleerd krijg je het er moeilijk uit. Een zandmasker of weidegang is dan de enige oplossing.

Zandmasker momenteel niet bestelbaar

Ruitershop dekroo.nl